2015. augusztus 11., kedd

Brian McClellan: Vérrel írt ígéretek



Sziasztok!

Igen, tudom, hogy tegnapra ígértem ezt a bejegyzést, de hazafele defektet kaptunk kb. egybórányira otthonról, és a bátyámat kellett felébreszteni, hogy szálljon kocsiba és hozzon téglát vagy követ, vagy ami megfogja az autót, mert a kézifék sem működik úgy néz ki... Szóval este 11 óra helyett hajnali 1 órára értünk haza. Tényleg sajnálom, nem így terveztük. :(
Na, de, hogy valami jó is legyen:
Nem olyan régen jelentkeztem a BookBlogger's Challenge-re, melyben bloggerek választanak egymásnak könyveket. Ha neked is van blogod, gyere és csatlakozz te is. Egyrészt nagyon jó kihívásnak tartom, másrészt így a blogodat is többen ismerik/ismerhetik meg. :)
Nekem Hópihe választott, hogy is fogalmazzam... az év könyvét? Mert igen, Brian McClellan zseniális és a könyve erre remek bizonyíték!

FIGYELEM! EZ A BEJEGYZÉS SPOILERT TARTALMAZ!
Ha még is elolvasod, a kihúzott részeket hagyd figyelmen kívül, valójában nincsenek ott, csak képzelődsz!


A történetről

 Tamás tábornagy puccsot hajtott végre. Lőpormágusaival bevette a Nemesek Házát, és az összes Kiváltságost megölték. Ám de néhányuk száját a halál pillanatában egy igencsak figyelemre méltó mondat hagyta el. Ezért felbérelii Adamat-ot, hogy nyomozza ki, mi lehet ez.
Tániel a fatrasztai csata után, hazaindult, ám apja, Tamás tábornagy, magához rendelte, mert egy Kiváltságos életben maradt, lesből támadt. Tánielnek Julene és Gothen, a Kiváltságos vadászokkal ered a nyomába. Segítségére van egy barbár lány is, Ka-poel, aki úgy néz ki, több segítséget ad a misztikus mágiájával, mint Julene és Gothen együtt véve.
A puccs során a királyi hercegek is célpontba kerülnek. Jákob, az öt éves kis herceg, nagyon ragaszkodik Nilához, a mosólányhoz. Éjjelente, ha nem tudod aludni, lerohan hozzá, és ő elaltatja. A puccs utáni éjszakában sem volt ez másképp. Jákob leszökött Nila-hoz, nem sokkal utána a dadája is lement. Ekkor különös hangokat hallottak. Nila elrejtette Jákobot a mosatlanok közé és ekkor a lőpormágusok jöttek be felfegyverkezve. Nila-nak és a dolgozóknak szabad utat engedtek, majd amikor hátat fordítottak neki Nila kivitte Jákobot és elindultak.

A véleményem

Nagyon nem volt mostanában semmihez affinitásom, hogy elolvassam. Aztán kiválasztották ezt a könyvet. Ez a könyv tökéletes volt. Számomra.
Alapból nagyon szeretem, ha egy könyv a történelmi időkben játszódik, de ha még mágiával is keverik! És nem volt benne sok. Vagyis viszonylag nem sok. Akik mágiával rendelkeztek azok a:

  • Kiváltságosok: fehér kesztyűikkel könnyen kitűnnek a tömegből, és a Kilencekben őket tartják a leghatalmasabb varázslóknak
  • Lőpormágusok: ha lengyel-magyar két jó barát, akkor lőpormágus-Kiváltságos ne kerüljön egymás közelébe. Nem igazán szeretik egymást. Ők lőport használnak (innen a név). Ha egy kis lőport felszívnak, kiélesedik a hallásuk és látásuk, fájdalmaik enyhülnek, akár megszűnnek. Csatában pedig egy plusz löketet adnak a golyónak, sokszor még golyó sem kell hozzá, hogy halálos sebet ejtsen. Ja, és pisztolyra sincs szükség. Csak segít a célzásban. 
  • Fortélyosok: gyenge mágikus erővel rendelkező személyek. Ilyen például Olem is, akinek nincs szüksége alvásra. Onnan lehet tudni, hogy valaki nem Fortélyos, hogy nincs harmadik szeme, amellyel a mágikus aurát lehet érezni. 
  • Predeiiek: na ők azok, akiknek a létezéséről csak a Kiváltságosok tudnak. Valójában ők a leghatalmasabb mágusok kerek e világon. Hogy is magyarázzam... egy Predeii kitesz vagy 20, vagy annál több Kiváltságost a legerősebbek közül. Szerintem őket még egy lőpormágus sem lenne képes megölni.
  • Barbárok: mint Ka-poel. Mágiájukról csak annyi ismert, hogy vannak köztük Csontszeműek, akik képesek úgy megbabrálni a golyókat, hogy azok akár csak egy szimpla érintéssel felgyújtják a Kiváltságosokat. Meg sem kell sebezniük. Elég ha egy Kiváltságos a kezébe fogja. Illetve, Ka-poel sokszor használja a babákat, szóval ilyen woodoo erejük lehet. Szerintem.

Eddig ők azok, akikről tudunk. Az istenek hatalma eddig feltérképezetlen, illetve az is felmerült, hogy nem is istenek. Csak a leghatalmasabb mágusok közül is a leghatalmasabbak.

Akkor most beszéljünk egy kicsit a szálakról. Mert van egy pár.
Imádom őket. Mindegyik szál egy helyre fut, valamint az események sodrásába is beköszön egymáshoz néha napján. Például, Adamat kideríti, hogy ha valaki megöli a királyt, akkor a Kiváltságosok a géjsz hatására kénytelen megölni azt, aki megölte a királyt. Nem tehetnek mást, ez egyfajta nyomás, kényszer. Még ha nem is akarja az illető, akkor is meg kell ölnie. Így ennek tudatában, Tamás (a király gyilkosa) először csak kéri Tánielt, hogy ölje meg a legjobb barátját, az utolsó Kiváltságost, Bót.

A szálak átlagos főszereplői Tamás tábornagy Olemmel, Adamat SouSmith-szel, Tániel Ka-poel-lal és Nila.
Egy olyan szál volt, amit utáltam, az pedig Nila-é volt. Mintha szerelmes lenne a gyerekbe, úgy ment utána. Hiába tudta, hogy nem lesz semmi baja, mert nem ölik meg, akkor is jött azzal, hogy meg kell mentenie. Gondolom, mert akkor nem lett volna belőle király, ő meg királyhű volt. Nem tudom, Nila-t nem is szerettem. Amúgy az első kötetben csak ENNYI volt az egész szerepe ennek a csajnak. A másodikkal többet várok, tekintve, hogy hogyan záródott.
A többi szál egyszerűen fantasztikus volt. Minden egyes elvarrt szál megoldásával jött egy következmény, ami új szálhoz vezetett. A könyv soha nem tudott leülni a seggére, folyamatosan kattogott az agyam, hogy oké, áruló van Tamás sorai között, de ki lehet az? Mi van Adamat családjával? Tániel vajon le tudja-e győzni a Predeii-t, vagy meg tudja-e ölni a legjobb barátját? És, számomra, az egyik legfontosabb kérdés: Vajon, Tamás és Tániel közelebb kerülnek-e egymáshoz?
Nagyon szerettem azokat a részeket, ahol Tamás és Tániel együtt voltak. Egy olyan apa-fia kapcsolat van közöttük, ahol a nő meghalt, az apa pedig a bosszúnak adta a fejét, nem törődve a fiával. Szereti, ez egyértelmű, ahogy Tániel is mondta. De amit ő sem sejtetett, csak az olvasó tud, hogy Tamás kedveli is, csakhogy ismét Tániel szavait idézzem. Bár a parancsain ez nem látszik, de Tamás számára a legfontosabb, a bosszú mellett, az a fia.
 Azt hiszem, a történetről ennyi bőven elég, így is túl sokat árultam el. Mindenkinek magának kell átélnie ezeket.

A szereplőkről

Tamás tábornagy: vagyis a Szerelmem. Komolyra véve a szót, talán ez a mondat írja le őt a legjobban: 
A királyok kora lejárt - és én fojtottam vérbe.
Nem az, hogy és átvettem a hatalmat, vagy és én diktálok vagy és most bulizzunk. Tényszerű, ahogy mindenben. Továbbá azt is mutatja, ami a könyvben kristálytisztán kitűnik: nem azért volt a puccs, hogy ő uralkodjon a lőpormágusaival. A puccs azért volt, mert a királyságnak vége, demokráciát kell kialakítani, egy tanács vezetésével. Oké, az is benne volt, hogy a király el akarta adni Adom-ot a Kez-nek, akik lefejeztették a feleségét. És ez tetszik. Mármint nem az, hogy megölték a feleségét, hanem az, hogy egy ember vívódásait látjuk, mert ezekből látszik, hogy Tamás nem egy hatalomvágyó, és nem egy bosszúszomjas idióta, hanem egy ember. Sok mindent nagyon jó okkal csinál, például a puccs is, és kerül bele egy kis személyes ok is, de nem az volt a kiváltó ok. Tamás tábornagy az egyik kedvenc karakterem.

Tániel: Tamás tábornagy fia, úgy is ismert, mint Kétlövetű Tániel. Korábban említettem a lőpor hatásait, egy dolgot azonban kihagytam. Olvastam a molyon valakinek a véleményét, miszerint a lőpor egyfajta drog. És azt kell mondjam, igaza van. Ugyanis rendszeres és sok használata mellett a lőpor súlyos addikciót okoz. Tániel pedig egy addiktív személy. Szinte minden oldalon megtalálható az a mondat, hogy a kezére önt egy kis lőport, és felszívja. Ka-poel is elég rémesen szokott ilyenkor ránézni, Tamás pedig még meg is szólta burkoltan emiatt. Felmerül a kérdés: ha Tániel egyfajta drogos, lehet szeretni? Rossz karakter emiatt ő? Igen, és nem. Igen, lehet szeretni, és nem, nem rossz karakter emiatt. Csak te is rosszallóan rázod a fejed ilyenkor, hogy, ejj, fiam, micsinász má' megint? És az a vicces, hogy emellett az addikció mellett teljesen ésszerű döntéseket hoz.

Ka-poel: a másik kedvencem. Egy korábbi bejegyzésben megjegyeztem, hogy ő lenne a legjobb barátnőm, és hogy nem beszél sokat, de őszinte. Na már most. KA-POEL NÉMA. Szóval, ja, semmit nem beszél. :D Ennek ellenére mégis csak őszinte. Ő Tániel társa a fatrasztai csaták óta, ahol egyszer megmentette az életét. Barbár is, ezért sokan megszólják Tánielt, de mindemellett Csontszemű. A mágiája pedig rejtélyes. Semmit nem tudni róla. Babákkal játszik csata közben, és golyókat megbuherál. És számos más fajta varázslatot is végrehajtott, amiről senkinek sincs semmi ötlete, hogy mikor és legfőképp, hogyan csinálta.

Adamat: a nyugdíjba vonult, jelenleg magánnyomozó. Ő is Fortélyos, habár ő nem gyakorolja az... Nem használja ki. Vagyis ez sem igaz, mert az Fortélya az, hogy mindent megjegyez. Fiatalkori nyomozásokra emlékez. Viszont a harmadik szemét sosem nyitja ki, a mágiáról pedig halvány lila gőze sincs. Nem is érdekli. Talán ez írja le a legpontosabban. És biztosan ő az egyik legszimpatikusabb ember az olvasónak. Amit meg tudok érteni. Nem fizethető le, a családja a legfontosabb, nagyszerű apa.

Összegzés

Kötelező olvasmány!
Történet: 7/5 - a rendszerben 5 csillagot lehet adni, én megtöröm ezt, és kap 7 csillagot. Garnier, mert ez megérdemli.
Szereplők: 5/5 - egyikőjük sem egy történetbeli karakter volt, mindegyikőjük létező ember. 
Borító: 5/5 - igen, még mindig nem szeretem az embereket ábrázoló borítókat, de nézzétek meg, majd olvassátok el, és rájöttök, hogy passzol hozzá.

Kedvenc idézetek

- Olem, gondoskodjon róla, hogy a fő-diocelt elhelyezzék egy lenti szobában. Terjessze el, hogy csúnyán leesett a lépcsőn, és találjon hozzá szemtanúkat. Nyomozó, biztos vagyok benne, hogy maga is látta.
Adamat megigazította a kabátját.
- Ronda egy zuhanás volt. Kettőt is bukfencezett, mire el tudtuk kapni.
- Azt hiszem, valóban így történt. Doktor, mit írna fel Charlemundnak?
Petrik lenézett az ezsméletlen fő-diocelre.
- Arzént?
- Na, de komolyan. Valamit, ami jókora fejfájással és alapos emlékezetkieséssel jár.
- Ciánt.
- Nem találom Nikslaust - mondta Olem.
Tamás megfordult. Testőre még csak el sem látta a saját sebeit. Olyan feszesen húzta ki magát, ahogy csak tudta, és igyekezett állni Tamás tekintetét. Nem álcázta valami jól  a fájdalmát, ami azt jelentette, hogy komoly kínokat élt át. Papírért és dohányért matatott a kabátzsebében, de aztán majdnem kicsúsztak véres ujjai közül. Tamás elvette őket tőle, megtekerte a cigarettát Olemnek, és meggyújtotta a testőr mellzsebéből vett gyufával. Olem beleszívott, és hálásan mosolygott.
Tániel térdre esett Ka-poel mellett.
- Nem tudlak biztonságos helyre vinni. Nem maradt biztonságos hely. Megöltem egy istent.
Ka-poel pislogott. Tániel a saját könnyeiben fuldoklott.
- Pole?
A lány elmosolyodott, és a tarkójánál fogva közelebb húzta magához, erősebben, mintsem Tániel el tudta volna képzelni.
Ekkor omlott össze alattuk az épület. 
Itt szeretnék megkérni minden egyes filmes szakembert! Csináljatok ebből egy filmet, mert ezt látni kell!
A Fumax kiadó pedig képzeljen az ajtajuk elé még egy kiskutya szemekkel könyörgő kislányt a folytatásért.
Hópihe, köszönöm, hogy ezt választottad nekem! Ennél jobbat keresve sem találtam volna!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése